Geen impulsaankopen meer en andere voornemens in 2021

Wij onderzochten onder onze gebruikers wat de corona-effecten voor 2021 zijn. En ontdekten dat ruim een derde van onze gebruikers (33%) het goede voornemen heeft om in 2021 geen impulsaankopen meer te doen. Nog eens 32% wil slimmer geld uitgeven door te budgetteren of op te letten dat er minder uitgaat dan er binnenkomt. En 35% van de ondervraagden vraagt advies over geldzaken aan partner of familie. Al met al positieve ontwikkelingen in het bewust omgaan met je geld.

We vroegen budget expert Nicole van Roekel van The Budget Life een aantal tips om een impulsaankoop te voorkomen. De eerste is om een afspraak met jezelf te maken. Kost het meer dan een vooraf bepaald bedrag en was je er niet gericht naar op zoek? Neem dan een aantal dagen bedenktijd voordat je het koopt. Een andere tip is om kleding thuis een paar uur te dragen met het prijskaartje er nog aan. Bevalt het toch niet, dan kun je het nog retourneren.

Want alleen als je bewust omgaat met wat inkomt en uitgaat, hou je aan het einde van de maand geld over om te sparen. Maar waar willen Nederlanders dat geld dan vooral aan besteden? Uit ons onderzoek kwam verder naar voren dat een derde (33%) graag een woning wil kopen. En 28% wil een carrièrestap maken. Ook een studie starten of afronden blijkt een belangrijk doel te zijn (18%) in 2021, gevolgd door gezinsuitbreiding (11%).

Een woning kopen kan in 2021 voor een aantal beroepsgroepen wel lastiger worden. Wij vroegen het Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep, die nu al ziet dat de realiteitszin bij klanten is toegenomen. Ook banken verstrekken minder makkelijk een hypotheek als het inkomen recent is gedaald. Van Bruggen verwacht dat pas in 2024-2025, de balans volledig is hersteld. Dit langdurige corona-effect zal vooral merkbaar zijn bij (horeca)ondernemers en flexkrachten. Hypotheekverstrekkers kijken bij een aanvraag tenslotte naar de omzet van de laatste drie jaar. Als 2020 dan ook nog eens de laagste omzet had, is dat jaar bepalend voor de hoogte van de aanvraag. De combinatie met terugbetaling van corona-regelingen, uitstel van betaling vanuit de overheid en het nog altijd krappe woningaanbod, maakt het extra lastig voor deze groepen om in 2021 een woning te kopen.

Joran Iedema, oprichter Dyme: “Al met al concluderen we dat de corona-crisis een behoorlijke financiële impact zal hebben in 2021. Gelukkig zien we naast de negatieve effecten voor een groot aantal consumenten toch ook een positief effect. Bewust zijn van wat er inkomt en uitgaat is de eerste stap om financieel gezonder te worden. Geld is tenslotte een middel om je doelen te verwezenlijken, of dat nu een studie is of een woning kopen. Dus bewuster omgaan met je financiële energie, kunnen wij alleen maar toejuichen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *